tisdag 21 september 2010

Rasismen är ett resultat av högerns politk

Det är nog ingen större nyhet att vi numera har ett rasistiskt parti i riksdagen. Ett parti som beskyller samhällets problem på att människor som av någon anledning väljer att fly från sitt land kommer till Sverige. Med konspirationsteorier om att muslimer försöker ta över världen har de lyckats sätta skräck i människor för Islam och dess anhängare. Just det sista är versionen som vi ofta blir intalade av från borgerlig media och är bara ett sätt av högern att skylla bort den egentliga anledningen till den nuvarande situationen.

När en regering sitter i en av de största ekonomiska kriserna någonsin och struntar i att göra något åt arbetslösheten börjar människor givetvis ifrågasätta det politiska systemet. Och när det då kommer ett parti som säger att "Stoppar vi invandringen så löser sig allt" så tror många människor på detta. Det låter logiskt, har man inga jobb åt "sina egna" kan man inte ta hit en massa människor. Det är precis vad högerns politik har lett till, jag är övertygad att ifall man lagt de 100 miljarder man sänkte skatten åt Sveriges överklass åt att anställa folk inom offentlig sektor, byggt bostäder och satsat på att anställa arbetslösa hade mindre människor köpt SDs retorik. Oavsett om vi tar in invandrare eller inte hade vi kunnat ha full sysselsättning i Sverige. 

Vi socialister brukar ofta prata om att konfliktperspektivet mellan arbetande människor och överklassen, finns det även här? Helt klart. Att utpeka en grupp som mindre intelligent, mindre human eller vad man nu kan hitta på är ett gammalt knep av de rika för att legitimera invasioner av länder för att roffa åt sig av naturtillgångar såsom olja. Det tydligaste exempelt på det här är USAs krig mot Afghanistan och Irak där man påstår sig ha krigat för friheten i dessa länder när man egentligen samarbetar med flertalet länder som bryter grovt mot mänskliga rättigheter såsom Saudiarabien, Colombia och Israel. Man har inte invaderat Irak och Afghanistan för att "befria" invånarna, utan för att komma åt deras naturtillgångar, något som hade varit betydligt svårare om det inte vore för att det var muslimska länder.

Förrutom detta förlorar vi i arbetarrörelsen på att skylla problemen på varandra istället för att slåss tillsammans mot vår egentliga fiende - överklassen. När vi delar upp arbetarklassen i olika grupper blir vi svagare, det är därför vi inom vänstern alltid står längst fram i ledet i kampen mot rasismen. Vi tror inte på att bara för att vi har samma hudfärg eller talar samma språk så har vi något gemensamt, inte har en städare som får kämpa för att få ihop ekonomin någonting gemensamt med en överklassunge som vaskar champagne på Stureplan? Städarens största problem är hur hon ska få råd med hyran, mat, fackavgift osv medans överklassungens största problem är hur mycket den får betala i skatt, och det är skitsamma vilken hudfärg man råkar ha. Överklassen tjänar på rasismen, gör du?

http://hd.se/helsingborg/2010/09/21/sd-vaxer-men-bli-kvar-i-kylan/
http://hd.se/helsingborg/2010/09/20/samarbete-med-sd-uteslutet/
http://hd.se/utrikes/2010/09/21/populister-har-for-att-stanna/
http://hd.se/bjuv/2010/09/21/det-kanns-tungt-i-dag/
http://hd.se/helsingborg/2010/09/21/blocken-kan-sluta-hoppas-pa-egen/


3 kommentarer:

  1. Saken är ju den att det inte bara är nuvarande regeringen som inte tagit tag i saken. Vi kan inte skylla allt på den borgerliga högern. Det tycker jag är att frånta sig sitt eget ansvar.

    SvaraRadera
  2. Hur bra retorik och hur bra kampanjer vi än driver kommer stora delar av samhället att lockas av de här människorna. Så är det alltid när ekonomin krisar, även om siffran klart kunde varit lägre.

    SvaraRadera
  3. http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/article7830299.ab

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!