torsdag 24 juni 2010

Högerns fel att fler begår brott!

Jag var en utav dom som gjorde högskoleprovet i våras och där fanns en väldigt intressant text som handlade om att man skärpt straffen och faktiskt gjort dom hårdare.

" Ett exempel på det är att riksdagen år 1994 beslutade att sänka gränsen för grovt rattfylleri från 1,5 till 1,0 promille samtidigt som man höjde maxstraffet från ett till två års fängelse. Ett annat exempel är att riksdagen beslutade att öka den maximala strafflängden för klotter från sex månaders fängelse upp till ett år från den första januari 2003. Dessutom har en rad uppmärksammade fall väckt krav på strängare straff – åtminstone om man får tro den opinion som kommer till uttryck i medierna."


Även ifall detta är intressant så tycker jag det finns en mycket intressantare aspekt i texten, den handlar om den ideologiska förändringen i Sverige och synen på kriminalitet.

" Längre fängelsestraff var en av orsakerna till att populationen i de svenska fängelserna ökade med omkring 40 procent under perioden 1984–2003."


Synen på den kriminella har även förändrats väldigt mycket samtidigt som denna ideologiska förändring.

"Nyliberalismen riktade skarp kritik mot välfärdsstaten som projekt och framhöll individen framför kollektivet. Där välfärdsstaten betonade brottslingen som ett offer för omständigheter, betonar den nyliberala ideologin individens ansvar för sina egna handlingar. Brottslingen gick från att vara medmänniska till att vara en individ som genom sina val utsätter andra individer för fara. Den som bryter mot samhällets regler måste också betala priset för sina handlingar."


Det som jag tycker är väldigt bra med hela denna texten är att den säger sanningen, sedan nyliberalismen fick genomslag på riktigt i Sverige och vi började röra oss från ett kollektivistiskt tänk till en individualistisk har brottsligheten ökat, men även strafflängden och återfallsförbrytare. Vad beror detta på egentligen? Hänger det inte ihop med att klasskillnaderna har växt och att allt fler står utan jobb och de ständiga nedskärningarna i välfärden?

Många brottslingar är det för att de måste. Det är inte många som väljer ett liv som brottsling och man löser inte gåtan igenom att få högre straff det säger man själv i texten

"Det faktum att 52 procent av den totala fängelsepopulationen är återfallsförbrytare, i vissa kategorier är siffran så hög som 90 procent, verkar inte ha någon större effekt på tilltron till fängelse som en effektiv påföljd."

Jag tror lösningen är ett jobb, bostad och en trygghet. Man kan fortsätta att förneka verkligheten och prata om hårdare straff, men vad hjälper det egentligen? Är det inte meningen att vi ska vårda och hjälpa människor?

Man ser en klar och tydlig höger i denna fråga.

HD
HD
HD
SYD
SYD
SYD
SKA
SKA
KRI

4 kommentarer:

  1. Jag ser inte hur man kan beskylla detta på högern? Det är väl vänstern som vill ha fri invandring, right? Då sker detta:

    "Andelen utrikes födda som registrerats som misstänkta för våldtäkt var 4,5 gånger högre än andelen
    registrerade bland dem med svenskfödda föräldrar."

    "Andel våldtäkter/försök till våldtäkt 1,8 (invandradres barn) 5,0 (utrikes födda)"

    "Av tabellen framgår att de utrikes födda har särskilt höga överrisker när det gäller allvarliga brott som dödligt våld, våldtäkt och rån."

    Källa: BRÅ, Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet

    SvaraRadera
  2. Jo men som du ser så har brottsligheten ökat p.g.a klasskillnaderna, den började öka när man gick ifrån klassisk socialdemokrati till liberalism. Det spelar ingen roll vilket land människor kommer ifrån det är din klassposition och stället du växer upp som formar dig som människa. Tar du en överklassblatte och en överklasssvensk så är de lika brottsliga, tar du en svensk och en blatte som lever på samma område med samma ekonomiska förutsättningar är de lika brottsliga.

    Anledningen till varför blattar är lite överrepresenterade är för de till större grad är underklass och arbetarklass och bor på utslagna områden med dåliga skolor osv.

    Det är inte för de är blattar som de är brottslingar. Finns ingen gen som gör det, det var precis samma sak med finnarna under 50 talet när man sa att dom bara sprang runt med kniv och högg ner svenska människor. Nu har nya människor tagit finnarnas plats i samhället och de dåliga jobben och de dåliga områdena att bo på.

    SvaraRadera
  3. "..lite överrepresenterade" .... Haha du är rolig du.

    85% av alla som sitter i fängelse är invandrare. Vem tror du betalar för kalaset. Jo alla. Vem tror du drabbas mest överklassen eller underklassen?

    SvaraRadera
  4. Det där stämmer inte alls. "De ingår alltså i gruppen svenskar som är 71%."

    http://www.kriminalvarden.se/Statistik/Utlandska-medborgare-och-invandrare/

    71% är alltså svenskar.

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!