söndag 30 augusti 2009

Kultur, en klassfråga?

Väldigt länge har vi i arbetarklassen idrottat, och idrotten har historiskt varit något som arbetarklassen höll på med. Inte var det någon överklass unge som spelade fotboll eller hockey inte.

Men tiderna håller på att förändras, idag är det väldigt dyrt att hålla på med idrott. Att spela ishockey en säsong kan kosta dig cirka 10 000kr, men det beror också på var man bor. Det är inte bara utövarnas priser som gått upp, om vi kollar på elitidrotten så har även biljettpriserna höjts något enormt.

Där vi finner storlagen i fotboll i Europa som t.ex. Barcelona, Real Madrid så kostar det enormt mycket för att titta på deras matcher. Det är knappast några arbetare som har råd att kolla på fotboll flertalet gånger där!

Jag tror att idrotten är väldigt viktig för oss i arbetarklassen, det är ett sätt att slappna av och hålla oss i form, det är även bra att vara stark för att inte bli totalt nedbruten av arbetet. Det är helt enkelt en viktig del av reproduktionen. Men detta gäller givetvis inte bara idrotten, faktum är all kultur, alltifrån musik, teater, bio och idrott.

Alla ska ha råd att hålla på med kultur, det ska inte behöva vara en klassfråga, det är tydligt hur borgarna skärt ner på många ställe i landet. Det är vi som drabbas!

Lite bilder på idrott och vad det kostar att utöva.
En artikel om hur dyrt det kan vara att spela ishockey.
En musikskola i Helsingborg som drabbats av borgarnas politik.

Bookmark and Share

3 kommentarer:

  1. 1. Vänligen definiera klass!
    2. Du säger att inga arbetare har råd med att titta på Barcelona, men då får du allt ta och se till att få ordet "arbetare" definierat. Är inte Bill Gates en arbetare? Han arbetar ju. Är inte Reinfeldt en arbetare? Han arbetar ju.
    3. Alla ska ha råd säger du, och det håller jag med om, så kanske borde vi sänka skatterna?

    SvaraRadera
  2. Klassmotsättningar blir det när olika grupper av människor tjänar på olika saker, tex tjänar arbetarna på höjd skatt och offentlig sektor.

    Att kalla Bill Gates för arbetare är felaktigt, eftersom han tjänar stora pengar medan han i huvudsak får andra att arbeta åt honom. Det är de som jobbar som ska ha pengarna. Du tror väl inte att Bill själv sitter på nåt svettigt kontor och gör programmeringar, när han kan tjäna feta pengar oavsett?

    Höjd skatt skulle innebära att det kan bli tex gratis kollektivtrafik och billigare att besöka vårdcentralen. Det vet jag att jag skulle tjäna på.

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!