tisdag 22 juni 2010

Vem tjänar på en privatisering?

Högern fortsätter sitt vansinne med privatiseringar. Man vill göra sig av med allt som vi äger gemensamt via stat, landsting och kommuner. Vi har kunnat se protesterna i Helsingborg mot privatiseringen utav matbespisningen i skolan, där det ledde till att matpersonal sades upp och att maten blev mycket sämre. Nätverket Hungriga Elever bildades och kämpar emot det.

Men man privatiserar även äldreboende och ute i Viken pratas det om att privatisera Vikhaga. Personalen och de boende är oroade och det har de all rätt att vara, det är ett företag vid namn Attendo Care som är ett riskbolag som finns registrerat i ett skatteparadis. Detta företag håller på att skapa ett monopol i Sverige på äldreboende och har kritiserats häftigt, b.l.a då en 63 årig kvinna dog i Helsingborg.

I artikeln kan man läsa "Vem vinner på en privatisering?" Jo det är Attendo Cares aktieägare som vinner på detta och inga andra. Man kommer "effektivisera" äldreboende som det heter, det betyder att man gör sig av med personal, hyr in personal via bemanningsföretag när det väl behövs och tummar på kvaliteten. Detta kan vi se överallt när det gäller privatiseringarna, allt ifrån skolmaten till de höjda elpriserna vid avregleringen av elmarknaden.

Högern pratar gärna om konkurrens och valfrihet men det är struntprat då dessa storföretag istället kommer skapa monopol på sina marknader och köpa upp allt, istället för att vi gemensamt igenom kommuner då äger äldreboende kommer en riskkapitalist ifrån ett skatteparadis göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!