tisdag 22 juni 2010

Utbildning ska inte vara vinstdrivande!

Hos oss får du äta på restaurang! Börja här så får du åka till USA! Vi ger alla egna datorer! Friskolor poppar upp här och var, alla lockar de med gratisprylar och "unika utbildningar" och konkurrensen om eleverna är stenhård. Och det är klart att det är trevligt att få restaurangmat till skillnad från tråkig, näringslös skolmat, att få åka på studieresa till andra sidan jorden eller att få en gratis dator. Men på bekostnad av vad?

Ofta har friskolor ingen idrottshall, inget eget bibliotek eller tillgång till en matsal. Pengar som skulle kunna gå till fler lärare, bättre läromedel och fler böcker kan istället läggas på vinster till de som äger skolan. Enligt en elev på Landskrona praktiska gymnasium får eleverna inte tillräckligt med mat, de får sitta i kalla klassrum och går halva terminer utan lärare i vissa ämnen. Så ska skolan inte se ut. Utbildning ska inte vara vinstdrivande, vinster ska inte stå över den faktiska utbildningen och skolor ska inte få lov att bortprioritera läromedel och lärare till förmån för aktieägare.

Och vad händer med de som får dras med den tråkiga skolmaten, inte får bekostade resor eller gratis datorer? De som går på kommunala skolor? Friskolorna får pengar av kommunerna som egentligen skulle gå till att förbättra den kommunala skolan. Istället för att faktiskt arbeta med att göra den kommunala skolan bättre och mer stimulerande, går nu den skolpengen till vinstdrivande friskolor istället. Den kommunala skolan utarmas av friskolorna, och blir sämre och sämre på grund av brist på resurser. I Löddeköpinge har elever på den kommunala Tolvåkerskolan fått nog, man har bytt lärare för många gånger på för få år, fått nya mentorer om vartannat och de orkar helt enkelt inte med det, utbildningen blir sämre och eleverna är de som blir lidande. Anledningen är att en friskola just startat och dränerat den kommunala skolan på både elever och lärare.

Friskolor må kunna locka med restaurangmat och datorer, men i slutändan är det utbildningen och den kommunala skolan som drabbas. Sätt in en stopplag för friskolor och rusta upp den kommunala skolan, först då kommer utbildningen i den svenska skolan att bli bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!