måndag 3 augusti 2009

När ska borgarna börja agera?

"Ansvar för Sverige

I spåren av den globala finanskrisen följer uppsägningar och massarbetslöshet. Arbetslösheten stiger i praktiskt taget alla länder i Europa. I detta läge blir den viktigaste prioriteringen att dämpa nedgången, att motverka att sysselsättningen faller och förhindra att arbetslösheten biter sig fast."
- Moderaternas hemsida

Ja, finanskrisen kan väll inte ha undgått någon som inte bott i en grotta mitt ute i ingenstans de senaste 1.5året? Vi har sätt hur den nyliberala ekonomin totalt misslyckats, något som vi marxister förutsett länge, men vi har något slags facit i hand nu. Vi kan säga att vi ännu en gång visat att kapitalismen inte fungerar, den kommer att krisa. Det är viktigt att poängtera det och inte bara acceptera kapitalismens kriser som socialdemokraterna gör och prata om hur man ska mildra krisen.

Det är självklart att man ska göra åtgärder för att mildra krisen, för det är framförallt vi inom arbetarklassen som drabbats hårdast, det är vi som fått lämna våra hem och jobb. Men glöm inte att kritisera det rådande system!

Arbetslösheten är uppe i 9.8% och den är ännu värre för ungdomar, där ligger den på hela 29,7% vilket är näst högst i hela Europa. Det ser inte heller så just ut för oss i Sverige, vår kära allians fortsätter med den nyliberala politiken som de är helt inbitna i. De vill inte agera, de står bara och ser på när företag efter företag läggs ned och flyttas utomlands. I många andra länder han man insett att det inte fungerar och i själva USA har man t.o.m kommit med räddnings paket.

Som Anders Borg, vår finansminister och Sven Otto Littorin vår Arbetsmarknadsminister säger i artikeln "Arbetslösheten stiger i praktiskt taget alla länder i Europa" så är det andra länder som inte drabbats alls av lågkonjunkturen och finanskrisen. Venezuela är ett exempel där man väljer att satsa på en planerad och välfungerande ekonomi, här nedan kan vi se en tabell på tillväxt i BNP, desto grönare desto bättre! Västvärldens liberala ekonomi sviker.

Man måste våga gå med underskott i en lågkonjunktur, man kan ta tillfället i akt att t.ex. skapa massa "gröna jobb" som bygger miljövänliga energikällor, bygga sig ur bostadsbristen för tillfället saknas 350 000 bostäder. Om vi väljer alternativtet snåla så kommer vi tvingas att snåla på saker som skola, vård och omsorg, detta kommer tvingas fram eftersom kommunerna kommer ha mindre pengar att röra sig med när arbetslösheten stiger och man tvingas betala ut mer i socialbidrag samtidigt som man får in mindre skatt igenom att färre jobbar, och att borgarna sänkt skatten.

Sänk inte standaren på vår välfärd, stärk den! Låt dom som skapat krisen betala den, det är inte vi vanliga arbetare som skapat den.

Ni som läser, kommentera och säg vad ni tycker, håller ni med eller inte? Skapa diskussion =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!