söndag 2 augusti 2009

Sluta gnäll på A-kassan

Är det bara jag som är trött på att alla borgerliga partier och ungdomsförbund gnäller på a-kassan (arbetslöshetskassan)?

Man hör ofta argument som "Det är ju inte lönt att jobba när man får gratis pengar från a-kassan". Vi reder ut detta argumentet först för att fortsätta senare.

1. Det är inget bidrag, a-kassan är en ekonomiskförening (kooperativ) som förser sina medlemmar med en slags försäkring.
2. Pengarna du får är inte gratis, du betalar en avgift för att vara med i a-kassan (vissa a-kassor är även bundna till facket och det blir mycket pengar varje månad.) Det är som att du tecknar en försäkring, precis som du hör med huset, mobilen, bilen och ja listan kan göras lång?
3. Pengarna ifrån a-kassan räcker inte för de flesta. Det är inget man väljer att leva på.

Istället bör vi ställa oss frågan "Varför finns a-kassan?" varför är vi i arbetarrörelsen så glada för a-kassan och vill ha så högt tak som möjligt? Jo det är helt enkelt en trygghet, du ska veta att du inte behöver lämna ifrån dig bil, hus och sätta din familj i kläm om du råkar bli sparkad. Men en annan viktig aspekt är konkurrensen, med en hög a-kassa blir inte folk desperata och tar jobb för sjukt dåliga villkor och löner som de annars aldrig skulle ha kunnat tänka sig.

Utan a-kassa skulle det ha skapats en lönedumpning på arbetsmarknaden, högarbetslöshet hade pressat ner lönerna för de som har kvar sina jobb. Vi ska vara solidariska mot varandra och inte göra någon annans jobb för en mindre summa pengar, de enda som tjänar på detta är de som äger företagen, arbetsgivarna. Vi i arbetarklassen blir dom stora förlorarna när man försämrar a-kassan.
Vi kan ju tänka oss hur en desperat familjefar eller familjemor som precis blivit sparkad, har 3 barn och en massa räkningar hade kännt sig utan en a-kassa. Man hade kunnat ta vilket jobb som helst för vilken lön som helst. Tänk detta gånger 100 000, vilken lönedumpning vi hade haft. Facket och arbetarrörelsen hade förlorat altt man har kämpat fram på 100 år på cirka 10 minuter. Glöm allt vad bra arbetsvillkor heter..

Det är viktigt att vi försvarar a-kassan och facket! Kom ihåg, det som överklassen tjänar på - är dåligt för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!