"Tanken är att mer resurser till den offentliga sektorn ska leda till att lönerna höjs inom vård, skola och omsorg. Denna strategi för höjda kvinnolöner bortser dock helt från de underbetalda kvinnorna inom den privata sektorn."
Gudrun Schyman föreslår nu en statligt inrättad fond för att jämna ut löneskillnader mellan kvinnor och män - inom den privata sektorn. Josefin Brink svarar på Schymans debattinlägg. Brink ställer frågan varför skattebetalare ska finansiera privatägda företags löner. Dessutom påpekar hon att problemet inte ligger i att det saknas pengar - det är systemet det är fel på. Att Tv-sändningen med Lars Ohly kunde bli ett så bröstpump-fixerat samtal handlar inte om att vänstern tvingar småbarnsmammor från amningen - för det gör vi inte. Diskussionen mynnar ut i att samhället lägger ansvaret på mammorna - ammar man inte är man en dålig mor. Detta gör också att lönerna kan pressas, eftersom en kvinna inte är lika säker arbetskraft som en man. Följden blir att småbarnsfamiljer rättar sig efter systemen som finns, annars skulle de förlora flera tusen i månaden. Och så här snurrar det på. Frågan om föräldraförsäkringen är beroende av frågan om kvinnolönerna. Och tvärtom.
Schyman nämner problemet själv; "Vi vet av erfarenhet att resurstillskotten till offentlig sektor hittills inte har resulterat i ett minskat lönegap – av det enkla skälet att kvinnors löner inte prioriteras framför andra behov i den offentliga sektorn." men hon missar hela poängen. Med hennes förslag blir det precis som de gamla avlatsbreven. Modellen är även likadan för utsläppsrätterna. Som storföretag kan man köpa ryggen fri.
torsdag 9 september 2010
Feministiskt Initiativ?
Upplagd av
Louise Buenafe Mistén
kl.
12:04
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna men uppför dig!