måndag 28 juni 2010

Näringsfull mat till våra elever eller profit åt storföretagen?

När gymnasieeleverna i Helsingborg återvände från lov fick man sig en högst obehaglig överraskning. Det multinationella företaget Sodexo hade tagit över matserveringen som tidigare drivits av kommunen. Det ska inte sägas att skolmaten var perfekt, men klagomålen ökade markant både från personalen och de som gick på skolan sen Sodexo tog över. Det gick så långt att eleverna organiserade sig och skapade nätverket Hungriga elever som bland annat kräver att kommunen tar över matbespisningen igen.

Det ska tilläggas att det inte bara är eleverna på de kommunala skolorna i Helsingborg som är missnöjda. I Höganäs har det moderata styret brutit avtalet med Sodexo och på skolorna har även personalen uttryckt sitt missnöje, både i en intervju av nätverket och från fackligt håll. I andra delar av världen, t.ex. i USA har personalen protesterat mot samma företag.

Man kan tycka att det är självklart att våra skolelever i Helsingborg ska få äta näringsrik mat och att med alla de här protesterna som grund kommer att leda till att det borgerliga styret i Helsingborg återkommunaliserar skolmaten igen. Det tror dock inte jag. Det är uppenbart att högern i Helsingborg tycker det är viktigare att sänka kommunalskatten än att elever kan äta sig mätta och orka med skoldagen. För inte är det för eleverna de godkände privatiseringen, inte för personalen heller som sliter ut sig efter privatiseringen. De enda som tjänar på privatiseringen är Sodexos chefer och Helsingborgs överklass som fått sänkt skatt.

För oss socialister är det en självklarhet att skolelevers rätt till näringsrik mat i skolan sätts före högerns vinstintressen. Det enda sättet vi kan garrantera det på är att kommunen får ta tillbaka ägandet av skolköken. Klasskonflikten är tydlig, vilken sida står du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!