tisdag 29 juni 2010

Det handlar om klass

Hur ska vi minska brottsligheten? Att den ska minska är väl alla mer eller mindre överens om. Dock håller jag ju inte med borgarna när de målar upp skräckscenarion om hur mycket större brottsligheten är idag än för 30 år sedan, hur många kriminella ungdomar det finns som driver omkring på våra gator och att man bör vara rädd och på sin vakt varje gång man går utanför sin dörr, för "tänk om någon bär kniv, kommer att skjuta dig, råna dig osv".

Men hursomhelst, brottsligheten är ett samhällsproblem (precis som det var för 30 år sedan) och den måste minska. Frågan är då bara hur man ska gå tillväga för att göra det. Högerns relativt nya, "ofelbara" sätt är övervakning, och det i mängder. Det ska vara övervakningskameror vid varje husknut, avlyssnade telefoner, filtrerade mail och allt annat du kan tänka dig för att verkligen ta bort människors privatliv.

Kommer detta att minska brottsligheten? Troligtvis inte. Kommer det att skapa ett övervakningssamhälle där integriteten hos människor kränks så till den grad att man tillslut inte har någon kvar? Troligtvis.

För att överhuvudtaget kunna prata om att minska kriminalitet måste man ta reda på var den kommer ifrån, och varför. Brottslighet beror oftast på var man bor, vad man jobbar med, vilka sociala förutsättningar man har osv. Brottsligheten är större i bortprioriterade arbetarklassområden där folk har låglönejobb, är arbetslösa och inte har rätt förutsättningar. Din livssituation är det som bestämmer om du mer eller mindre tvingas att begå vissa typer av brott. Inte din etniska bakgrund, din "lathet" eller huruvida du har fått tillräckligt mycket "diciplin" i skolan.

Det handlar alltså om klass.

Och för att på riktigt få bukt med problemen med kriminalitet måste vi först och främst prata just klass, och hur vi ska kunna minska klasskillnaderna, rusta upp arbetarområden, minska rasismen och förändra människors sociala förutsättningar. Inte sätta upp kameror, ge hårdare och längre straff eller läsa allas mail och sms.

Drottninghög i Helsingborg har Länsstyrelsen beslutat att man inte ska sätta upp övervakningskameror, samma sak i Ängelholm och i Landskrona har kameraövervakningen efter två år slutat (dock funderar polisen på att sätta igång dem igen). Men i Malmö vill moderaterna sätta upp ännu fler kameror i city, i Eslöv finns dem redan och många andra städer använder samma övervakningstänk när det kommer till att minska brottsligheten.

Mer övervakning kommer inte att minska kriminalitet, det kommer dock satsningar på utsatta områden, ett utökat socialt skyddsnät, minskad arbetslöshet, en större offentlig sektor och en upprustning av välfärden att göra. Kort sagt, minska klasskillnader så minskar brottsligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!