onsdag 23 juni 2010

Louise skriver

Ingenting är heligt


Jag undrar hur bekväma KB skulle vara med att boka vit makt-band. Skulle en tonsättning av Mein Kampf kunna vara konst? Skulle det vara yttrandefrihet? De som argumenterat för Beenie Mans spelning jämför ofta med att vit makt-band tillåts hålla konsert och hänvisar sedan till konstens och yttrandefrihetens rättighet.

I kanske alla sammanhang utom just konst är och förblir livet okränkbart. Bland annat musik, bildkonst och ståupp-satir behandlar döden och livet på olika sätt. Att uppmana till mord på grund av människors sexuella läggning är däremot ingenting annat än hets mot folkgrupp. Titeln ”konstutövare” är en dålig och ohållbar täckmantel. Dessutom ger yttrandefriheten rätt till även meningsmotståndare att göra sig hörda. Vi är många som anser att hetsning både till att stycka bögar eller att begå judemord är oförenligt med konst.

Ingenting är heligt, och den svenska demokratin i all ära, men frihet under ansvar bör gälla även för konstnärer. Beenie Man är accepterad och till och med högaktad på sina håll. Året är 2010 och homosexualitet är i många länder fortfarande ett lagbrott. Jag är gärna en röst för de som inte har någon.

Sydsvenskans recension av Beenie Mans konsert finns här.

15 kommentarer:

  1. Du har ret på mange punkter. Bare fordi der findes ytringsfrihed behøver man ikke nødvendigvis at tage den ud over normal anstændighed.
    Men jeg synes måske ikke at man kan sammeligne f.eks. BeenieMan med hvid-magt musik. Jeg forstår at man som homoseksuel føler sig mere end stødt når man hører om nogle af de gamle tekster han har skrevet. Men når det så er sagt, fylder den del af hans tekster jo ikke noget i hans show mere. Set i forhold til f.eks. hvid-magt musik er det jo meget mere humane tekster der handler om rigtig meget andet end at stycka bögar... Jeg bryder mig personligt ikke specielt meget om Beenieman, da hans tekster ofte er mig totalt intetsigende, men jeg synes at reaktionen mod ham er lidt for hysterisk og der er alt for mange der bare hopper med på vognen og kritiserer uden at have hørt disse sange eller set hans show.

    SvaraRadera
  2. Jag hänvisar som sagt bara till vad andra har ansett om vit makt. Läs själv på facebook-gruppen.

    Vad gäller Beenie Mans ursäkter håller de inte. Faktiskt aldrig. Han har skrivit under the Compassion Act men har också blånekat det i media. Han har bemött anklagelserna i sydsvenskan men kör det gamla vanliga om att låtarna handlar om rika snubbar som utnyttjar fattiga barn.

    http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article952204/Beenie-Man-bemoter-anklagelserna.html

    Läs kommentarerna nedan. Precis som de undrar jag om flatorna som ska hängas i träden också har gett sig på småpojkar i ghettot. I Sydsvenskans recension står att Beenie Man stannar upp under konserten och ropar "I don't care what they say. I can come here every day!".

    Det är så tydligt. Egentligen står han för precis alltihop.

    SvaraRadera
  3. Louise.. "I don't care what they say - I can come here every day!" hänvisar nog mest till låten han kör direkt efter "VISA", som handlar om att USA nekade jamaicanska artister inträde till USA eftersom Jamaica inte överlämnade Dudus Coke. Det där är en lång historia som man nog inte ska övertolka in i den här debatten. Du kan läsa en kort sammanfattning om hela det debaclet här; http://www.sydsvenskan.se/varlden/article950642/Kokainkung-gripen-i-Jamaica.html

    SvaraRadera
  4. Såklart en subjektiv tolkning som jag gjorde på konserten precis som du gjorde en subjektiv tolkning baserad på en tidningsartikel. Jag är ingen tankeläsare men i sammanhanget tänkte jag inte en tanke på denna debatten när han sade det utan på ovan nämnda situation.

    SvaraRadera
  5. det handlar så klart inte bara om hur han uppför sig i länder där han känner till att hans åsikter ifrågasätts. han är väl medveten om denna debatten, att vi försökt hindra spelningen, och lyckats i ett skede. självfallet anpassar han innehållet efter publik!

    http://web.archive.org/web/20080612221336/http://www.jamaicaobserver.com/lifestyle/html/20070721T200000-0500_125498_OBS_BEENIE_MAN_DENIES_SIGNING_DEAL_WITH_GAY_GROUP_.asp

    och hänvisar även till uttalanden i exempelvis uganda som precis tagit igenom en ny lag om att man får dödsstraff om man inte anger sina vänner man känner till är homosexuella inom 24 timmar.

    SvaraRadera
  6. Till Johan:

    Så klart kan man tolka det hur man vill, men låten VISA handlar ju, enligt uppgifter om uppehållstillståndet i USA. Om du läser Sydsvenskans tidningsartikel tror jag faktiskt att reporter Johanna Karlssons tolkning håller.

    SvaraRadera
  7. Tot.. Vill du läsa något nyhetsmaterial nyare än 3 år gammalt så läs till exempel dagens Sydsvenskan eller titta på tisdagens Sydnytt eller för all del läs Aftonbladets kultursida på nätet idag. Lite mer "current" än en 3 år gammal cachad sida och där tas samtliga av "era" argument upp och bemöts.

    SvaraRadera
  8. tot: Länken verkar inte funka riktigt, så sammanhanget i kommentarens andra stycke faller lite.

    SvaraRadera
  9. Louise.. Jo, som sagt allt kan tolkas precis som fan läser bibeln. I vilket fall känner jag att denna s.k debatt har nått läget där ert svart eller vitt tänkande omöjligt kan leda till någon vidare diskussion då ni varken lyssnar på ett endaste ord av det vi säger eller förstår grånyanserna i situationen. Vi är oerhört överens om att det är fel med homofobi, det enda vi försöker förklara är varför Jamaica, och många andra länder, har den inställningen. Med tanke på att ni kallar denna blogg för vanstern.blogspot.com får jag väl utgå ifrån att ni är vänster och kan då hänvisa till historiematerialismen som kanske kan få er att förstå; det är inte den enskilda människan som påverkar samhället utan samhället som påverkar den enskilda människan. Detta är extremt mycket fallet här, så protesterna borde riktas dit de hör hemma - jamaicanska statsmakten och dess lagar, inte den enskilde artisten/människan som lever under den.

    SvaraRadera
  10. ..och kyrkan, machosamhället etc. etc. såklart.

    SvaraRadera
  11. Jag inser också gråzonerna och har skrivit att jag är någorlunda införstådd i hur situationen ser ut i andra länder, och det är därför jag väljer att hantera situationen som jag gör. Ja, det är samhället som formar människan, som formar samhället igen. För att kunna förändra strukturer såsom homofobin eller tex könsmaktsordningen krävs organiseringen av människan, som är ute efter att förändra samhället för att kunna förändra människan. Det skulle ju knappast hända något om vi inte hade debatter, till exempel.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Och om Beenie Man hade varit smart så hade han använt sitt inflytande som den stora artist han faktiskt är för att kanske få den jamaicanska staten att våga blicka lite på hur omvärlden gör, vad vet jag?

    SvaraRadera
  14. Debattera gör jag gärna, tydligen Beenie Man också som ställt upp på intervjuer i massa olika media och diskuterat samt bett om ursäkt i ärendet. Censur däremot är jag dödligt allergisk mot. Till saken hör också att det har hänt massa saker på Jamaica de senaste åren vad gäller detta och diskussionen känns lite gammal. Det blir ju svårt att gå vidare när man hela tiden får diskutera 15 år gamla låtar, lite som att dra upp Sovjet i debatten hela tiden med Vänsterpartiet. I vilket fall, vi kommer inte längre än såhär just nu och nu är det midsommar och lantlig internetlös idyll lockar mer än internetdiskussioner i en kvalmig lägenhet. Trevlig midsommar och förhoppningsvis har detta lett till något gott och förståelse från båda sidor.

    SvaraRadera
  15. Tydligen lyssnar du lika mycket på det vi skriver som du anser att vi lyssnar på det du skriver.

    Men glad midsommar!

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!