söndag 9 augusti 2009

Stoppa friskolorna

Många i vänstern är starka motståndare till friskolorna och jag är en utav dom. Det är på grund av många olika faktorer. Dels för att jag är socialist och inser att privata alternativ kostar samhället mer än ett offentligt alternativ och att eleverna blir de stora förlorarna.

Man bör ha klart för sig att man startar dessa friskolor för att man har ett vinstintresse. Det finns 2 vägar för att få en så stor vinst som möjligt, det ena är igenom att öka intäkterna så mycket som möjligt och det andra är igenom att minska utgifterna så mycket som möjligt.

Hur ökar då en friskola sina intäkter? Jo igenom att de marknadsför sig på något sätt, t.ex. "Sveriges bästa gymnasieskola". Många friskolor "köper" sina elever igenom att ge dom förmåner som "En gratis laptop", "Gratis biljetter till..." , "En gratis resa till USA", ja listan kan göras lång och ni har säkert allihopa stött på denna reklamen.

Men det viktigaste för en friskola är att minska sina utgifter så mycket som möjligt. Det är även därför dessa privatskolor oftast ligger i gamla lägenheter, kontor osv. Friskolor brukar även inte ha skolbibliotek, skolmatsalar med bespisning, få toaletter, skolsköterskor och kuratorer. Om de mot all förmodan har en skolbespisning så är det en hög avgift för maten. Det kostar t.ex. 1000kr per termin för maten i Procivitas Helsingborg.

De kan även minska sina utgifter igenom att ha obehöriga lärare, dvs arbetslösa ingenjörer, journalister och detta är dåligt för det är folk som saknar den pedagogiska utbildningen. Igenom detta kan de betala ut lägre löner. Man har även stora klasser på ett fåtal lärare.

Igenom att göra allt detta så maximerar man sina vinster, som istället för att gå till eleverna som det görs i en offentlig skola går till ägarna. Dessa privatskolor kostar oss skattebetalare mer pengar eftersom det finns en risk att de kan gå i konkurs och då måste kommunen ha extra lokaler och lärare anställda på de kommunala skolorna ifall friskolan skulle gå om kull. Detta händer se denna länk.

Det som är farligt med dessa friskolor är att de även kan välja vilka elever de vill ta emot, då faller stökiga, bråkiga, elever med dåliga betyg och rörelsehindrade elever bort.

De gör det svårare för oss som går på en kommunal gymansieskola att komma in på högre utbildningar som universitet igenom betygsinflationen. Friskolor tenderar till att ge ut de högre betygen enklare än kommunala skolor vilket leder till att de konkurrerar ut oss som gått på en kommunal skola, fast att de kan ha lägre kunskaper. "Procivitas en MVG fabrik"


"Eleverna vid Procivitas friskola i Helsingborg får höga betyg. Men det visar sig att elevernas slutbetyg inte motsvarar de prestationer eleverna gör i de nationella proven. Det har fått Skolverket att starta en utredning om friskolans generösa betygssättning."


Detta med friskolor gynnar överklassen, eftersom det är överklassen som köper friskolorna och får vinsten. Kom ihåg, det som är bra för överklassen, WILL KILL YOU!





3 kommentarer:

  1. Wow, så avundsjuk man kan vara för att folk har pengar! Börja arbeta, bli mer egoistisk, tjäna mer så får alla det bättre. ( I alla fall i Sverige) Helt otroligt att det ska finns kvar folk som är som ni år 2009!. Helt otroligt!
    Förstår inte det här tjatet om "Hata USA och Israel". Tänk på hur mycket Israel har fått stå ut med under några 1000 år. Dom tycker ni inte synd om men så fort några muslimer är i nöd då jäklar är ni där och hatar västvärlden med kristna och judar. Det borde vara tvärtom!
    Hade gött//Emil

    SvaraRadera
  2. Du har fått all om bakfoten. Vi vill samhället bästa, samhället mår bättre utav kommunala skolor och det gör vi arbetare. För det är vi arbetare som förlorar på att våra skattepengar går till en rik jävel istället för till sjukvård, skola , högre löner, bättre kollektivtrafik.

    Israel utropades 1948 du får nog se över detta här med "utstått under 1000år". Om du syftar på judarna, ja visst men de är välkomna att leva tillsammans med oss i Palestina och inte ta över ett annat folks land, sen behandla dom som skärp igenom att slänga ut dom från deras bostäder. Kolla t.ex. mitt andra blogginlägg.

    Det handlar inte om religion, det handlar om klasskamp. Det finns dom som tjänar på att Israel och USA krigar. Det finns dom som förlorar på det ;)

    SvaraRadera
  3. Emil är dum i huvudet!

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!