torsdag 24 juni 2010

Det var en gång...

Det var en gång en prinsessa som träffade en pojke från landet, och de blev kära. Hennes pappa Kungen blev så glad, så glad och ställde till med stor fest, och bröllopet betalade han med pengar som han tagit från folket...

Var hittar vi vanligtvis kungar, drottningar och prinsessor? I gamla feodalsamhällen och äldre sagor. Och i Sverige. Att vi fortfarande har ett kungahus är egentligen mycket märkligt. Kungen har ingen reell makt, utför inget speciellt uppdrag och har inte möjlighet att fatta några beslut. Ändå sitter han och hela den kungliga familjen där på slottet och "representerar" Sverige, med hjälp av våra skattepengar (man hade kunnat göra mycket för 125 miljoner, vi råkar ju faktiskt ha en offentlig sektor som verkligen skulle behöva en upprustning). Poängen med skatt är att den ska gå till staten och därigenom tillbaka till folket, inte till några få människors lyxvardag i Stockholm.

Att ha ett kungahus är ett föråldrat system och representerar inget annat än gamla maktstrukturer. Att folket dessutom ska bekosta det, och därtill alla bröllop, fester och andra spektakel de får för sig att ha, är helt orimligt.

Det pratas om hur det kommer att bli när Victoria tar över tronen, och om kungen ska lämna över den innan han dör och så vidare. Men det är en icke-diskussion, det kvittar vem som sitter på tronen, det kommer att vara lika odemokratiskt och lika stort skatteslöseri oavsett om det är Carl Gustav, Victoria eller Kalle Anka som för tillfället är statschef.

Och det räcker tydligen inte att bara staten ger dem pengar, kommunerna bidrar också till Victoria och Daniels bröllop med fina bröllopspresenter och gratulationshälsningar. Bland annat ger Svalöv dem en soffa, Landskrona gratulerar med några träd och Trelleborg satsar på ett jättelikt blomsterarrangemang dagen till ära. Jag menar, kom igen, menar ni på allvar att det inte finns något bättre att lägga dessa pengar på? Nej, jag säger som HDs kulturchef: Monarkifri zon NU!

1 kommentar:

Kommentera gärna men uppför dig!