måndag 8 juni 2009

Vänstern gör ett riktigt skitval.

Igår kväll satt många inklusive mig och väntade på valresultaten, inte för jag bryr mig särskilt mycket om EU-parlamentet. Jag var mest intresserad över att se om Sverigedemokraterna skulle komma in och kolla hur stort stöd Vänsterpartiet har.


Det kom många känslor på samma gång faktiskt. Blev otroligt glad över att SD inte klarade 4% spärren, besviken på Vänsterpartiets resultat och överaskad på F!'s och MPs valresultat. Vad beror detta dåliga val på? Jag ska försöka analysera det..

För det första måste man säga att Vänsterpartiet inte satsade rätt som Miljöpartiet gjorde, med bra information på affischerna, tydligt och enkelt. V hade kunnat köra hårt på intergritets frågan, feminism, kräva ett utträde ur EU och miljö. Istället hade man en bild på Eva-Britt Svensson där det stog "Din EU-kritiska röst" som igentligen inte säger mycket.

V framstog precis som sossarna och miljöparitet, Eu kritiker men inget mer. Man lyckades helt enkelt inte locka väljarna till sig med denna urvattnade slogan, som den blev i valet. För alla kallade sig EU-kritiker (möjligen undantag för Folkpartiet) i denna valrörelse, man blev helt enkelt bara en i mängden.

Det andra stora problemet är att våra väljare inte gick till vallokalerna. Om vi kollar var V fick flest röster i Helsingborg så blir det Drottninghög Östra, där man fick 8,8% men endast 24,7%
deltog!
Vi lyckades inte nå ut riktigt i förorterna, eller så dissade arbetarna bara valet för att de känner att de inte kan påverka.

Om vi istället kollar på var moderaterna fick mest så är det i Allerum 2 - Hittarp-Domsten där fick M 53% av alla röster. Men hela 63,1% valde att delta.

Är detta en tillfällighet? För att konstatera att det inte är det tar jag någon slumpmässig valkrets i skåne, och det blev Bromölla. Där fick Vänsterpartiet 6.9% av alla röster, vilket också är det högsta i Skåne. Men ännu en gång är valdeltagande väldigt låg, endast 30,8% valde att gå att rösta.

Vad kan man då dra för slutsats? Där vi har ett högt valdeltagande har de borgliga partierna fått stora andelar, där man har lägre valdeltagande har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fått större andelar.

Piratpartiet kanske räddade oss denna gången! De räddade oss igenom att 19% av deras väljare hade annars röstat på Sverigedemokraterna enligt SVT. Med lite matematik kan vi räkna ut hur stort stöd Sverigedemokraterna hade fått utan piratpartiet. 0.19*7.1 = 1.349, alltså tog piratpartiet 1.349% från Sd. Sverigedemokraterna som hamnade på 3.3 hade med dessa 1.349 hamnat på 4.649, vilket hade gett dom ett mandat. Men detta är mycket spekulationer men nörd som jag är så ville jag se vilka effekter piratpartiet igentligen gav..





1 kommentar:

  1. Hur valutgången blir sett till valdeltagandet är något som går igen i hela landet. I Sollentuna får (v) över 10% i alla områden där valdeltagandet är högst 41%. T.ex. på Malmvägen, ett miljonprogramsområde. Men i alla områden där valdeltagandet var över 55% fick (v) högst 3%. Dessa områden bara råkar vara villaområden med inbladning av radhus.
    Men det är väl så enkelt, våra väljare är så inbitna EU-motståndare (likt vår rörelse visserligen) att de inte går och röstar. Högst beklagligt.

    SvaraRadera

Kommentera gärna men uppför dig!