fredag 25 juni 2010

Världens mest jämställda land

Det pratas ofta om Sverige som världens mest jämställda land. För vilka då? Var finns jämställdheten?

Det sitter fortfarande främst vita män på diverse styrelseposter och höga löner. Män har också högre lön även bland lågavlönade sjuksköterskor och förskollärare. På stadsbussar är det vanligaste att jag möts av en manlig invandrare som chaufför. De allra flesta av skolans städerskor är kvinnliga invandrare. Samtidigt står Louise Erixon från Sverigedemokraternas ungdom och talar om feminismen på ett torgmöte i Helsingborg. Här pratas inte om motsättningar mellan män och kvinnor i det svenska samhället. Endast diskriminering av muslimska kvinnor nämns. Det talas feminism i samma andetag som en muslimsk kvinna är sämre än en svensk. Muslimer är ju enligt SDU lite sämre överhuvudtaget, av den enkla anledningen att de är muslimer.

Det finns bra utbildning och dålig utbildning, till bekostnad på varandra. Elitklasser i skolan är ett nytt fenomen och för mig är en elitist lika illa som en rasist, eftersom man gör skillnad på folk och folk. Senaste nyheten jag såg kring elitklasserna var att sådana planerades att startas upp i Rosengård. Underbart. Först ska människor bli stämplade av rasister och annat likvärdigt med diverse tillmälen, och sedan ska barnen ställas mot varandra i skolan? Hur tänkte politikerna här? Många undersökningar har gjorts, otaliga gånger, men med samma slutsats. Elitklassen gynnar inte någon.


RUT-avdraget
, mer känt som hushållsnära tjänster, är inte jämställt på något sätt. Visst kan det vara bra för en kvinna att få lite städhjälp, men vem tänker på kvinnan som anställts för att städa? Hon har med största sannolikhet inte råd att låta någon städa hemma hos henne. Därför städar hon hemma hos någon annan och får dålig lön, och städar dessutom hemma hos sig själv. Har hon en man/sambo gör kvinnan enligt statistik 80% av det obetalda arbetet hemma. Detta inkluderar matlagning, städning, umgänge med barnen, läxläsning etc. Är det så att kvinnan är ensamstående städar hon mindre än kvinnor som har partner, eftersom hon då har en person mindre att städa upp efter.

HBT-rörelsen har många framgångar, men homosexuella har inte alltid samma självklarheter som de som anses inkluderas i normen. Dessutom har män inom HBT fortfarande större utrymme än kvinnorna inom HBT.

Det pratas ofta om Sverige som världens mest jämställda land. För vilka då? Var finns jämställdheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!