lördag 30 maj 2009

En helt opolitisk valrörelse?

Det kan väll inte bara vara jag som lagt märke till hur nästan alla partier och deras kandidater underviker att diskutera politik i så stor utsträckning som möjligt. Detta gäller främst de borgliga partierna och något jag stört mig otroligt på är sossarnas personvals kampanjer.

Själv är jag i mot personval, tycker det är sjukt onödigt (slöseri på resurser) sen ser jag inte en person som något speciellt, utan det är vi som kollektiv som ska kämpa oss till saker. Jag anser att det är partiet man ska rösta på, inte en kandidat. Men vissa argumenterar för "Man kan ju rösta på en som tycker som du i vissa frågor, man behöver ju inte tycka precis likadant som partiet." Detta får man ofta höra.. Visst jag kan köpa det till vis mån men när man granskar de olika kandidaterna i de olika partierna så får man inte reda på något.

Ta t.ex. Gunnar Hökmark, 1a kandidat på Moderaternas lista. Hans sida är totalt opolitiskt! Detta står om honom:
"Gift med Agnetha och har två döttrar och en son. Mestadels har jag bott i Stockholm, men jag har mina rötter i Ystad. På sommaren är jag helst i Sandhammaren i Skåne. Jag har ett förflutet som civilekonom, MUF-ordförande, riksdagsledamot där jag bland annat var ordförande för konstitutionsutskottet, partisekreterare och chef för Timbro Idé. Sedan 2004 är jag ledamot av Europaparlamentet där jag fått förtroendet att väljas till vice ordförande i EPP-ED, som är den största partigruppen. Mest stolt är jag över att ha fått parlamentet att strama upp EU:s krispolitik, skärpa reglerna för statsstöd till företag, öppnat upp energi och telemarknader och att en europeisk forskningspeng snart kommer att införas. Dessutom har jag drivit igenom att Sverige får 20 ledamöter i Europaparlamentet så snart Lissabonfördraget träder i kraft." Källa

Alltså seriöst? Det står INGENTING om vad han är intresserad av för politiska frågor, det står bara om var han kommer sitta, var han har bott, helt enkelt en biografi. Hur tänker dessa borgare här? "Jag röstar på honom för han har bott i Ystad!!!!" Han skriver även vad han har gjort, men vi lever i nuet! Vad fan ska du göra? Varför ska vi välja dig?

Alltså kom igen, han är ändå deras första namn och det står ingenting om vad han vill... Då får man ju rimligtvis anta att han kommer köra moderaternas politik rätt igenom, då var hela denna personvals grejen onödig?

Nej detta är ett sätt att avpolitisera debatten, för med en riktig politisk debatt skulle högern förlora stort. Det blir intressantare att veta vilket fotbollslag en kandidat gillar eller att Hillevi är skånsk. Jag vill även passa på att hacka på Vänsterpartiet som säger att man är emot personvalskampanjer när man ändå har Eva-Britt Svensson på alla sina affischer. Inte för att hon är dålig, men vi i vänstern vet att socialismen inte kommer ifrån 1 person. Fortsätt istället med bilder på ett stort kollektiv!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men uppför dig!